Mistä tulemme? Keitä olemme? Mihin menemme?
Mediaalinen maailma purkaa kulttuuria osiin. Pelit, kirjat, elokuvat, sarjakuvat ja muut taiteen ja viihteen saavutukset ovat tuttua kauraa kaikille. Tai niin ainakin luulisi. Tosiasiassa taiteiden ymmärtäminen jää ilman kontekstia puolitiehen. Podcastissamme kaksi juontajaa, mediatutkija Valtteri Kauraoja ja kirjallisuuskriitikko Mikko Lamberg, etsivät taideteosten syitä ja seurauksia.
Valtteri Kauraoja
Olen väitöskirjatutkija, tällä hetkellä työni pohjautuu ongelmallisen pelaamisen määrittelyyn, digitaaliseen etnografiaan, sekä pelien rakenneanalyysiin. Akateemisen pelitutkimuksen ohella kirjoitan Film-O-Holic-elokuvajulkaisuun kevytmielistä kritiikkiä ja olen vieraillut esimerkiksi Yleisradion ohjelmassa Kirja vs. Leffa. Kuten urani kohdalla, myös sen ulkopuolella minua kiinnostaa kulttuurissa erityisesti kohdistaa kriittinen katse keveään sekä päinvastoin. Määrätietoisen harrastamisen sijaan minua innostaa laajempien rakenteiden tunnistaminen, kuten median rooli jokapäiväisen kulttuurimme muodostumisessa. Lopputulos on jokapaikan höylä -ote, jossa haaste on tasapainotella (ja leikitellä) vakava- ja kevytmielisyyden rajoilla, niin teoksissa kuin niiden käsittelyssäkin.
Mikko Lamberg
Olen kirjallisuus- ja elokuvakriitikko, työskennellyt siellä sun täällä mutta ennen kaikkea niin Laajakuva-lehden kuin Lumoojan päätoimittajana. Olen toimittanut 600-sivuisen elokuvan vastakaanonteoksen Peilin takana, jota voi ostaa kaupoista ja lainata kirjastoista. Tätä nykyä kirjoitan eri kulttuurilehtiin, erityisesti Kulttuuritoimitukseen, kritiikkiä ja esseistiikkaa. Minut tunnetaan poleemisista ja syvälle pureutuvista kirjoituksistani. Olen erityisen kiinnostunut sanoittamattomasta, transgressiosta, vallasta, erotiikasta ja ideologisista alavirroista. “Genrejäni” ovat kauhu, komedia, dokumentti, animaatio ja avantgarde. Blogini Valoa ja mustetta on erinäisten ränttäysteni hautuumaa. Minulta löytyvät myös Instagram ja Arvostelijapankki.
Seuraa!