Lisämateriaali 1: Ensimmäinen jakso!

Tämä on ensimmäisen Mediaalinen maailma -tuotantokauden ensimmäisen jakson ensimmäinen lisämateriaali! Kirjoitamme lyhyesti ja tarpeen mukaan muutamia sivuhuomautuksia jakson teemoista tai sen tekoprosessista.

George Orwell (1903–1950) valikoitui ohjelmaa suunnitellessamme mukaan melkein heti eräänlaisena sisäänheittomateriaalina ennen kuin sukellamme esoteerisempiin aiheisiin. Sanottavaa löytyy helposti, mielipiteitä löytyy kuuntelijalta kuin kuuntelijalta ja kirjailija on edelleen ajankohtainen. Tosin hänen ajankohtaisuutensa painottuu nykyään aivan eri asioihin kuin Vuonna 1984:n ilmestymisvuonna.

Ottaen huomioon, kuinka Orwellin tunnetuin teos on nykyään symboli milloin Googlelle, rokotusvastaisuudelle tai länsimaiden sisäiselle hajaannukselle, on kiinnostavaa huomata, että kirjailijan omat aikeet ovat hädin tuskin sinnitelleet mukana sen tulkitsemisessa.

Romaani on otettu tekijältään, ja sitä luetaan miten halutaan. Tekijän kuolema? Ehkei aivan, mutta osoitus siitä, kuinka yksinkertaisinkin asia täytyy alleviivata sadasti, eikä tekijä voi viestin vastaanotolle silti paljoa, vielä vähemmän haudan takaa. Asiaa ei auta, että Orwell valitettavasti kuoli niin nuorena pääsemättä osallistumaan keskusteluun itse.

Minun [Mikon] näkemys oli selvä: Halusin puhua jaksossa teoksen poliittisesta luennasta nykypäivänä. Mutta jotta ilmiötä voi ymmärtää, on lähiluettava koko teksti ja puhuttava sen tekoprosessista. Samaten vaikka yksi meistä olisi kiinnostunut yhdestä teemasta, toinen tuo aina mukanaan keskusteluun itseään eniten kiinnostavat asiat. Niinpä päädyimme lopulta puhumaan varsin paljon Orwellista ja pyörittelemään romaanin teemoja milloin miltäkin kantilta. Nykypoliittinen luenta kulkee mukana, mutta se ei näyttele pääosaa.

Puhun jakson alkupuolella paljon kirjailijasta henkilönä, Valtteri pääsee ääneen enemmän itse analyysin kohdalla. Seuraavassa jaksossa roolit ovat tasaisemmat, ja joskus ne tulevat menemään toisin päin. Valtteri on puhunut radiossa, minä olen tehnyt taustatoimitusta, mutta kumpikin meistä on podcastien saralla vielä ummikkoja. Kokemus on ollut jo nyt palkitseva, kun ensimmäisestä tuotantokaudesta on nauhoitettu vajaa puolet. Ainakin omasta puolestani voin sanoa työn olleen innostavaa, työn rytmi tuntuu siltä, että jatkuvasti tapahtuu jotain ja etenemme jossain. Toivomme, että myös kuuntelijat saavat “öö tota”- ja “niinku”-hokemiemme välistä irti jotain viihdyttävää.

Kiitokset ohjelman toteutumisesta kuuluvat Kalle Lyytikäiselle, Riikolle ja Camila Mottalle, jotka ovat auttaneet kukin tahollaan ohjelman estetiikan luomisessa. Erityinen kiitos Miikka Kaitilalle, joka auttoi ohjelman kotisivujen runnomisessa siedettävään kuntoon.

Kuuntele!