Lisämateriaali 2: Aiheella on väliä

BattleBots oli yksi ensimmäisistä podcastia varten pyörittelemistämme aiheista. Niin kuin George Orwellin tapauksessa, oli kummallekin meistä päivänselvää, että aihe on saatava mukaan Mediaaliseen maailmaan.

BattleBots tiivistää kaiken meitä kiinnostavan samaan pakettiin: se on massamedia ja populaarikulttuuria, jonka kautta voidaan tarkastella rahaa, viihtymistä, psykologiaa, sukupuolirooleja, mitä vain. Samalla se on show-viihteenä aikamme kuva. Tarpeeksi marginaalinenkin se on, jotta pysymme tassuinemme kiinni uskottavuuden lautalla unohduksen jäämeressä. Niin siitä tuli toisen jaksomme aihe: Orwell on sisäänheittomateriaalia, BattleBots kertoisi, mistä podcastissa on todella kyse.

Vaikka kuuntelijamäärän lasku oli odotettavissa, ja podcastin kuuntelijaodotukset ovat erittäin maltilliset, alaspäin sojottava käyrä sai hyvän alun jälkeen hetken nielemään tyhjää. Robottisodat eivät kiinnosta oikeastaan ketään.

Syyt ovat selvät. Aihe mielletään mahdollisesti enemmän teknologia-podcastin kuin kulttuuri-podcastin alaksi. Kyse on tv-ohjelmasta, jota ei tietääkseni ole esitetty Suomen televisiossa. Teknologia-aiheeksikin se on niche. Kuuntelijoiden ennakkoluulot ohjaavat pois ei-tutuista aiheista kohti tuttuja. Samalla aihe on tiukasti sukupuolitettu, koska naisia kiinnostavat teknologia-aiheet edelleen vähemmän kuin miehiä. Koska kulttuurin kuluttajista valtaosa on naisia, seuraa tavoittavuusongelma. Muutama naisoletettu kuuntelija antoi tästä myös suoraa palautetta.

Esseistiikan kohdalla toistellaan, että hyvä kirjoittaja saa lukijansa kiinnostumaan mistä aiheesta tahansa. Se pätee ehkä esseistiikkaan mutta tuskin aina siihenkään. Podcastien maailmassa on toiset sävelet. Kuunnellut jaksot valitaan raa’asti aiheen perusteella. Erityisesti näin varhaisessa vaiheessa on turha toivo, että saisimme omilla persoonillamme kiinni kuuntelijoista edes omia tuttujamme.

BattleBots on silti, omasta mielestäni, parempi jakso kuin Orwell. Saamme enemmän kiinni podcastin formaatista, editointi on tiukempaa, ehkä jututkin ovat kiinnostavampia ja persoonamme tulevat enemmän esiin.

Kuuntele!